Polaganje venaca na spomenik vojnicima Crvene armije u Paraćinu

Polaganje venaca na spomenik vojnicima Crvene armije u Paraćinu

Darija Vinogradeva kustos Muzeja Velikog rata u Moskvi posetila je Paraćin i njegove znamenite spomenike kulture. Posle prijema kod predsednika opštine Vladimira Milićevića, zajedno su položili vence na spomenik posvećen petnaestorici vojnika Sovjetskog Saveza koji su živote izgubili u Drugom svetskom ratu. Ovi heroji čija su tela sa tog mesta kasnije premeštena u zajedničku grobnicu u tadašnjem Svetozarevu bili su pripadnici Crvene armije, oružane snage koju su stvorili boljševici tokom Ruskog građanskog rata 1918. godine.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, kaže da je veoma bitno da poštujemo borce koji su živote dali za oslobođenje kako Paraćina, tako i cele Srbije.

Spomenik je uz pomoć Paraćinaca podigao Opštinski Savez boraca, a otkriven je 9. maja 1945. godine. Na jednoj strani spomenika ispisan je tekst na srpskom, a na drugoj na ruskom jeziku. Darija Vinogradeva se zahvalila građanima opštine Paraćin na gostoprimstvu i nastavila je obilazak spomenika kulture posvećenih stradalima iz Sovjetskog Saveza na teritoriji cele Srbije.