Počinje testiranje tehnologije koja čuva živote onih koji spasavaju tuđe živote

Počinje testiranje tehnologije koja čuva živote onih koji spasavaju tuđe živote

Gorska služba spasavanja Srbije će u naredne tri godine učestvovati u evropskom projektu „SIXTHSENSE čiji je cilj razvoj nosivog sistema za praćenje zdravlja operativaca spasilačkih službi, saopšteno je iz GSS Srbije. Ideja je da sistem funkcioniše sa taktilnom povratnom spregom koja će spasiocima omogućiti da u opasnim situacijma „osete“ svoje trenutno stanje i eventualne zdravstvene rizike. „Pomoću prediktivnih modela zasnovanih na multimodalnim podacima sa senzora koji mere biološke parametre (npr. laktacija, Na, K, srčani ritam, temperatura) ovaj sistem bi omogućio spasiocima ranu detekciju rizičnih faktora koji bi mogli dovesti do brzog pogoršanja njihovog zdravlja ili radnih sposobnosti“, navodi se u saopštenju.

Ova tehnologija omogućiće praćenje u realnom vremenu više spasilačkih ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu bezbednost i uspešnost operacije. U okviru „SIXTHSENSE” projekta spasioci Gorske službe spasavanja nosiće ove uređaje u spasilačkim akcijama.

Ceo projekat vredan nešto više od 7,2 miliona evra trajaće 36 meseci, a kroz program „Horizont 2020“ finansira ga Evropska unija.

Konzorcijum projekta čini 21 organizacija iz 9 evropskih zemalja. U projektu aktivno učestvuju i spasilačke organizacije kao što su Gorska služba spasavanja Srbije, Udruženje gorskih službi Bosne i Hercegovine i četiri vatrogasne kompanije različitih profila iz Gumpoldskirhena (Austrija), Postojne (Slovenija), Rijeke (Hrvatska) i Pavie (Italija), kao i eksperti u oblasti treninga vatrogasaca i upravljanja rizikom – IFR (Austrija).