Projekat Briga o starima Crvenog krsta Paraćin

Projekat Briga o starima Crvenog krsta Paraćin

Božana i Gradimir Bošković, nekadašnji radnici šabrike štofa, sami žive u Dankovu, od jedne penzije. Od početka godine korisnici su projekta Briga o starima paraćinskog Crvenog krsta, preko koga jednom mesečno dobiju paket sa osnovnim životnim namirnicama. Iako im je ta, ali i preventivna zdravstvena pomoć koju dobijaju veoma značajna, najviše se raduju osmesima i toplim rečima.

Slično je i kod osamdesetdvogodišnje Smiljane Radivojević, koja već trideset godina živi sama. Pored nesebične pažnje koju dobija od svojih komšija, veoma joj znači i kada joj u posetu dođu volonteri Crvenog krsta.

Naše sugrađane starije od 65 godina koji su slabog materijalnog statusa, nemaju srodnike da o njima brinu i kojima je potrebna pomoć gotovo svakodnevno obilaze volonteri saradnici paraćinskog Crvenog krsta. Pored paketa hrane i higijene, volonteri sprovode i preventivne zdravstvene aktivnosti.

U projekat Brige o starima uključeno je šestoro volontera saradnika koji na godišnjem nivou rade sa više od stotinu korisnika i članova njihovih porodica. Projekat se sastoji iz četiri različite komponente.

Ovakav vid podrške starijim građanima opštine Paraćin Crveni krst sprovodi punih 18 godina, od 2002. Poslednjih šest sredstva za realizaciju aktivnosti obezbeđuju se iz buđeta lokalne samouprave. Bez obzira na to, za realizaciju svih programa jedne od najvećih humanitarnih organizacija na svetu, od presudnog značaja su i donacije, koje su uvek potrebne i dobrodošle.