Pilot i padobranac Ljubiša Naumović pravi rančeve i dodatnu opremu za padobrane

Pilot i padobranac Ljubiša Naumović pravi rančeve i dodatnu opremu za padobrane

Legenda srpskog vazduhoplovnog sporta Ljubiša Naumović u delu porodične kuće u Glavici nadomak Paraćina, već godinama pravi prateću opremu za padobrane. Ideja o ovom poslu nije došla slučajno jer je Ljubiša pilot AK Naša Krila, višestruki prvak naše zemlje u padobranstvu i dobitnik Zlatnog orla Vazdupohovnog saveza Srbije.

Ljubiša je kratko radio u Industriji padobrana i konfekcije „Kluz“ gde je ispekao zanat u ovoj oblasti. Danas se niko osim njega na teritoriji bivše Jugoslavije ne bavi ovim poslom. Firmu je osnovao pre tačno 30 godina. Sve materijale potrebne za izradu rančeva i dodatne opreme za potrebe padobranskih centara kupuje iz Amerike i Nemačke.

Poslednjih godina Ljubiša Naumović pravi vetrokaze koje u najvećoj meri naručuju putarske i građevinske firme ali i aerodromi u Srbiji.

Od nastanka ovu malu manufakturu Ljubiša vodi sam a tek odnedavno mu se priključio sin. Osim vetrokaza, rančeva i prateće opreme za padobrance, u ovoj prostoriji se vrši proizvodnja i obnova sigurnosnih pojaseva, obloga i prekrivača za vazduhoplove. Prilikom nastanka jednog od proizvoda primenjuju se veštine brojnih zanata.

Da bi nastao jedan sistem veza sa rancem potrebno je između 45 do 50 sati odnosno 7 do 10 radnih dana a Ljubiša ih je u prethodne 3 decenije proizveo blizu 250.