Parastos stradalim Drenovčanima u Prvom svetskom ratu i pomen generalu Iliji Gojkoviću povodom godišnjice smrti

Parastos stradalim Drenovčanima u Prvom svetskom ratu i pomen generalu Iliji Gojkoviću povodom godišnjice smrti

Predstavnici boračkih udruženja iz Paraćina i potomci poginulih junaka odali su počast stradalim Drenovčanima u prvom svetskom ratu. Oni su položili vence na spomenik u ovom selu nadomak Paraćina na tačno 107 godina od pogibije najvećeg među njima generalu Iliji Gojkoviću.

U Prvom svetskom ratu poginulo je gotovo deset miona ljudi, a duplo više njih bilo je ranjeno. Proporcionalno najviše od svih zemalja učesnica najviše je stradalo Srba sa nekoliko stotina poginulih i ranjenih kako vojnika tako i civila.

Ilija gojković rođeni Drenovčanin, učestvovao je u šest ratova i bio komandant Moravske divizije, a u Vladi Nikole Pašića 1910. godine čak i ministar vojni. Najvažnija bitka u životu bila je u Sredozemnom moru, nedaleko od Sicilije gde je i poginuo. Poštu stradalima u Prvom svetskom ratu odala je i potomak ovog junaka Gordana Marković takođe rođena Drenovčanka.

Već dugo postoji inicijativa da se Iliji Gojkoviću podigne spomenik u Drenovcu. Predsednik Udruženja „General Ilija Gojković“ kaže da je ona blizu realizacije i to na ponos svih Drenovčana.

Pomen su održali sveštenici seoske crkve, a vence su na spomenik položili predstavnici Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. – 1920. godine, Udruženje ratnih vojnih veterana, KUD „Spasovdanski vez“ i domaćin Udruženje građana “General Ilija Gojković” koje je i organizator ovog događaja.