Kako napreduju voćarske kulture ovog proleća

Kako napreduju voćarske kulture ovog proleća

Voćarska kultura jedan je veoma širok pojam, a voćarstvo predstavlja jednu od najperspektivnijih grana poljoprivrede, koja uz temeljan pristup čitavom procesu može da pruži vrlo plodan uzgoj voća. Radoslav Radosavljević iz Drenovca voćarstvom se bavi nekih desetak godina, a ideja za bavljenjem proistekla je iz toga što je nakon ostanka u penziju želeo da pronađe hobi kojim bi se zanimao. Hobi je prerastao u posao, a od nekoliko zasađenih stabala broj je porastao na 1500 koje je zasadio još pre deset godina i prošlogodišnjih 500.

Kruška je malo zahtevnija od šljive kaže Radosavljević i dodaje da to ipak ne predstavlja problem s obzirom na to da na tržistu postoji dovoljno zaštitnih sredstava, kao i oruđa za rad i obradu.

Ono što osim mrazeva voćarima pravi veliki problam je i grad koga naročito ima na teritoriji Drenovca, te se za useve redovno plaća osiguranje  koje je skupo, ali i dosta isplativo. Jedan od problema je takođe i plasman proizvoda s obzirom na to da ne poseduju svi hladnjače u kojima bi mogli da skladište voće nakon berbe, a za potrebe marketa daju se male količine.

S obzirom na to da je voćnjak Radoslava Radosavljevića star deset godina, tokom naredne berbe prinosi bi po njegovom proračunu trebali biti oko 20 tona kruške, što ne mora biti pravilo jer dosta toga zavisi od nekih različitih faktora.

Oko 2000 stabala zasađeno je na 80 ari zemljišta kaže Radosavljević i dodaje da je na starim zasadima ostavljao većo prostor između svake sadnice, dok je nocu parcelu zasadio sa razmakom od nekih 90 centimetara. U ovom domaćinstu svake godine ispeku i oko 3 tone rakije, za čiju potrebu dokupljuju grožđe, šljivu i dunju.

Iako je Drenovac poznat po paprici i manifestaciji Dani paprike koja se svake godine održava u Drenovcu, Rade Radosavljević kaže da je njegova ljubav ipak voćarstvo. Neke od njegovih rakijskih proizvoda mnogi su imali priliku da probaju upravo na pomenutoj drenovačkoj manifestaciji na kojoj on planira da izlože svoje proizvode i narednih godina.