Paraćinska Gimnazija obeležila školsku slavu Svetog Savu

Paraćinska Gimnazija obeležila školsku slavu Svetog Savu

Sečenjem kolača, molitvom i himnom posvećenom prvom srpskom prosvetitelju prethodnog vikenda u paraćinskoj Gimnaziji obeležen je Savindan. Onim ovog formalnog dela, profesori se sa svojim učenicima svake godine potrude da pripreme prigodan program za sve prisutne.

Sveti Sava rođen je 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić. Od malih nogu je voleo i redovno prisustvovao crkvenim službama, a ikone su ga posebno zanimale. Sa punih 17 godina upoznao je jednog monaha i s njim se ubrzo uputio ka manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori. U tom manastiru se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava. Deca tradicionalno tokom školovanja uče o njemu i njegovom zalaganju za narod i na taj način spoznaju koliko je on važan.

Veoučitelj u paraćinskoj Gimnaziji đakon Zdenko Žnider kaže da je ovogodišnji 27. januar prvenstveno obeležen pričešćem u paraćinskoj crkvi Svete Trojice. On kaže da je veoma bitno da se konstantnom pričom i edukacijom deci stavi do znanja ko je zapravo Sveti Sava i zašto je važno da se tokom cele godine neguje sećanje na njega.

Obrazujući buduće službenike pravoslavne crkve Sveti Sava je stekao velike zasluge za razvoj školstva i prosvete kod Srba u srednjem veku. U Srbiji i Republici Srpskoj se dan njegove smrti 27. januar po novom kalendaru obeležava kao Dan prosvete.