Paraćinska biblioteka obeležila Svetski dan knjige i autorskih prava

Paraćinska biblioteka obeležila Svetski dan knjige i autorskih prava

Dva najveća pisca svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir stvarali su u istom vremenskom periodu, napisali su najpoznatija dela koja se čitaju i danas, a pored izutetnosti u pisanom izražavanju, oni su i preminuli istog dana, 23. aprila davne 1616. godine. Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu tradicionalno obeležava ovaj dan sa željom da podseti čitaoce na značaj knjige i čitanja. Bibliotekarka Anđela Milunović, govorila je o Servantesu i njegovom najpoznatijem delu Don Kihot.

Romeo i Julija, Hamlet, Otelo, Magbet i San letnje noći najpoznatiji su komadi Vijama Šekspira, najpoznatijeg engleskog pesnika i dramskog pisca. Napisao je 38 pozorišnih komada, 154 soneta i nekoliko poema. Njegova dela prevedena su na sve svetske jezike i dostupna su čitaocima širom sveta u mnogobrojnim bibliotekama i u široj prodaji. Profesorka engleskog jezike i književnosti Aleksandra Stojanović ispričala nam je nekoliko najpoznatijih Šekspirovih citata.

Paraćinska biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ bogata je naslovima više stotina autora i predstavlja pravi raj za čitaoce. Okuplja veliki broj članova, a Svetski dan knjige samo je jedan u nizu praznika koji obeležavaju i ove godine o čemu je govorila direktorka ove ustanove Biljana Drenovaković.

Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april je prilika da se podsetimo koliko je važno čitati, a jedan od načina na koji možemo učiniti ovaj dan još značajnijim je poseta bilbioteci i odabir nove knjige za čitanje.