Paraćin obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Paraćin obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik pobedniku u centru Paraćina, intoniranjem srpske himne i minutom ćutanja obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici opštine Paraćin, delegacija policijske stanice i vatrogasno-spasilačke jedinice, kolo srpskih sestara i predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije.

Prisutnim sugrađanima u centru grada obratio se istoričar Dejan Perić koji je rekao da je srpski narod praktično ubrzao kraj Prvog svetskog rata.

Perić kaže da je Prvi svetski rat sa istorijske tačke gledišta odneo četiri carstva: tursko, rusko, austrougarsko i nemačko, a da su nastale nove države Estonija, Letonija, Litvanija, Finska, Poljska, Čehoslovačka i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

U francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša 11. novembra 1918. godine u 11.00 potpisano je primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Ovaj dan se obeležava na teritoriji cele Srbije kao i u mnogim glavnim gradovima država pobednica, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Belgije. U do tada najstrašnijem sukobu koji je svet video, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919. Srbija je izgubila blizu 1.250.000 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine.