Otvorena izložba fotografija članova ART TIM-a kao deo projekta „Prenos kulturnih vrednosti kroz fotografiju“

Otvorena izložba fotografija članova ART TIM-a kao deo projekta „Prenos kulturnih vrednosti kroz fotografiju“

U galeriji „U prolazu“  paraćinske biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ otvorena je izložba koja je realizovana u sklopu podprojekta „Regionalni razvoj kulturnih vrednosti“. U ovom zanimljivom i nesvakidašnjem projektu učestvuju fotografi iz Turske, Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Svaka od država imala je priliku da za ovu evropsku izložbu pošalje deset fotografija kroz koje će predstaviti svoju zemlju i tradiciju. Paraćinski Art tim ima devet predstavnika na ovoj izložbi koja je svoju premijeru imala u Turskoj 5. avgusta u parku Malataja, a od 22. avgusta svi ljubitelji fotografije imaju priliku da ih pogledaju i u našoj gradskoj biblioteci.

Sam projekat je krenuo tako što smo dobili poziv da učestvujemo na jednom projektu o kulturnoj razmeni i komunikaciji država na ovim prostorima. Vođa projekta je zapravo iz Turske koji je preko internacionalne umetničke asocijacije uputio poziv srpskim autorima da predstave svoju tradiciju i kulturu kroz izložbu fotografija” – kaže kreativni direktor Art Team-a Bojan Petrović Bokac.

Cilj ovoj pojekta je očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa, ali i održivi dijalog između zemalja učesnica. Kroz 36 fotografija predstavljene su najbitnije istorijske i kulturne vrednosti ovih država. Motivi koji su prikazani na fotografijama koje predstavljaju našu zemlju su narodne nošnje, manastiri i pejzaži našeg područja.

Selekcija fotografija nije bila jednostavna kaže Bojan Petrović Bokac, kreativni direktor ART TIM-a  jer su u ponudi imali oko njih sedamdeset od kojih su za potrebe izložbe sveli na svega deset.

„Svi članovi su glasali i izneli svoje mišljenje kako bismo došli do najboljeg načina da predstavimo Srbiju na toj izložbi” – kaže Bokac.

U galeriji „U prolazu“ paraćinske biblioteke „Dr Vićentije Rakić” izložba će biti postavljena do 28. avgusta tako da će svako ko želi biti u prilici da dođe i pogleda forografije predstavnika četiri evropske države među kojima se nalaze i autori iz Paraćina.