Otkrivanje spomenika Knezu Lazaru u Ćupriji

Otkrivanje spomenika Knezu Lazaru u Ćupriji

Pokazujući na manastir Ravanicu, mesto koje je sam knez odabrao za svoj duhovni život, spomenik Knezu Lazaru Hrebeljanoviću otkriven je na Vidovdan u Ćupriji. Zajedno sa postamentom spomenik je visok više od 15 metara i težak preko pet tona. Postavljen je na samom ulasku u Ćupriju sa autoputa, a okrenut tako da ispruženom rukom pokazuje na svoju zadužbinu i mesto na kome se danas nalaze njegove mošti. Na taj način, ovaj spomenik podseća na istorijske činjenice koje se odnose na borbu za samostalnost Srbije od turske vlasti, ali i na ubrzan razvoj Ćuprije kako u turističkom, tako i u privrednom smislu.

Autor spomenika je akademski vajar Miroljub Stamenković, kome se ideja da spomenik Knezu Lazaru u Ćupriji uradi po uzoru na onaj koji je već uradio u Kosovskoj Mitrovici isprva činila veoma lakom. Rad na spomeniku izlivenom u bronzi, postavljenom na betonskom postamentu obloženim kamenom, trajao je oko godinu dana.

Spomenik je osveštao episkop požarevačko-braničevski Ignatije podsećajući na istorijski i duhovni značaj Kneza Lazara.

Postavljanje spomenika Knezu Lazaru deo je velikog projekta rekonstrukcije državnog puta Ćuprija – Senje do manastira Ravanica, ali i simbol ubrzanog privrednog razvoja Ćuprije, imajući u vidu da se na tom putu nalazi indistrijska zona koja se prostire na površini od oko 700 hektara.

Vidovdan 2020. godine prekretnica je za Ćupriju koja nakon podizanja na osnovni, bazični nivo sada kreće u ubrzan privredni razvoj koji će se odraziti ne samo na ovu, već i susedne pomoravske opštine, zaključio je Erić. Naredne četiri godine velikog industrijskog razvoja trebalo bi da dovedu do nulte nezaposlenosti u ovoj pomoravskoj opštini, ali i doseljavanja stanovništva i podizanja nataliteta.