Osmomartovska izložba „Žene, umetnice Paraćina“ u Kulturnom centru

Osmomartovska izložba „Žene, umetnice Paraćina“ u Kulturnom centru

Slike, mnogobrojni crteži i vajarske skulpture našle su se na tradicionalnoj izložbi „Žene, umetnice Paraćina“ koja već treću godinu zaredom krasi izložbene zidove paraćinskog Kulturnog centra. Više desetina umetničkih dela čine izložbu koja se svake godine organizuje povodom Međunarodnog Dana žena. Dvadesetak autorki predstavilo je svoje radove čiji motivi karakterišu najdublja osećanja žena, njihove potrebe, maštanja i snove.

Većina umetnica kaže da je poslednjih godina 8. Mart konačno dobio na značaju i da se ne tretira kao zastareo praznik već kao pokretač ženske snage. S obzirom na to da je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, ovom izložbom umetnice podižu svoj glas i govore kroz svoja dela.

Nenad Jevtić, v.d. direktora Kulturnog centra kaže da mu je izuzetro drago zato što su se izložbi odazvale u istoj meri i vajarke, fotografkinje, kao i likovne umetnice. On dodaje da se pregršt radova i ove godine razlikuje po tehnici i bojama te da je i ova izložba veoma šarenolika.

Jevtić ističe da će u Kulturnom centru do kraja godine biti veliki broj izložbi, te da će Paraćinci imati priliku da uživaju u raznovrsnim postavkama.

Za sve koji nisu bili u mogućnosti da dođu na otvaranje izložbe, a zainteresovani su da pogledaju umetničke radove nadarenih paraćinskih slikarki, vajarki i fotografkinja, imaće priliku da to učine do kraja marta u Kulturnom centru Paraćin.