Održana 9. Pasuljijada u Sekuriču

Održana 9. Pasuljijada u Sekuriču

Za meštane sela Sekurič u opštini Rekovac već gotovo deceniju nema bitnijeg događaja od Pasuljijade. Tokom ove manifestacije u porti crkve „Sveti Arhangel Gavrilo“ okupi se nekoliko hiljada ljudi kako bi osetili miris i ukus najboljeg pasulja u levačkom kraju. Deveta Pasuljijada po redu okupila je više od 70 ekipa iz raznih krajeva Srbije čiji su se članovi celo prepodne trudili da njihov pasulj bude što bolji. Dok su seckali šargarepu, luk, slaninu i sve to dodavali u kazan mi smo ih pitali da nam otkriju tajnu dobrog pasulja.

Najukusniji pasulj na ovogodišnjoj manifetsaciji napravile su domaće ekipe „Veseli kuvari“ 2 i 1, dok je treće mesto osvojila „TV Jasenica“ iz Smederevske Palanke, a kao nagrade osvojili su pehare i kotliće. Žiri je činilo 5 takmičara koja su izabrana žrebom i oni su ocenjivali najbolji pasulj. Svako ima poseban kriterijum ocenjivanja, ali na kraju krajeva, nikom na Pasuljijadi nije do pobede, već do zabave i druženja.

Deo Pasuljijade u Sekuriču čine i zanimljive igre, a takmičari su se ove godine nadmetali u brzom ispijanju piva i nadvlačenju konopca. Vlada Dačić iz Stoljevca popio je flašu piva za svega 7 sekundi, što je bilo dovoljno za prvo mesto.

I nadvlačenje konopca je gledaocima bilo veoma zanimljivo, a jedna od uspešnijih bila je ekipa iz Ostrikovca.

Ovogodišnju Pasuljijadu je svojim prisustvom uveličao i Njegovo preosveštenstvo Vladika šumadijski gospodin Jovan. On je u društvu predsednika opštine Rekovac Aleksandra Đorđevića uživao u kulturno-umetničkom programu koji je obavezan deo Pasuljijade u Sekuriču na kojem je nastupilo nekoliko folklornih društava iz raznih krajeva Srbije.