Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Projekat pomaže Opštine Paraćin u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas se slavi u Srbiji, a defile učesnika sa zastavama naše zemlje je pored mnogih srpskih gradova održan i u Paraćinu. Ovaj dan, 15. septembar, obeležava se u znak sećanja na 1918. kada je pre tačno 104 godine probijen Solunski front. Nastupom crkvenog hora, parastosom i polaganjem venaca na spomenik u centru Paraćina obeležen je ovaj praznik i u našoj opštini.

Ovaj dan su svojim prisustvom i polaganjem venaca obeležili najvažniji činioci lokalne vlasti, pripadnici Policijske stanice Paraćin, Vojske, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ali i članovi Udruženja Kolo srpskih sestara, Potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. kao i Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženje boraca oslobodilačkih ratova i Udruženje ratnih vojnih veterana.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se od 2020. godine. Izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. Kao i prethodne i ove godine građani su pozivani da na svojim domovima istaknu zastave, a to su učinile i državne ustanove.