Obeležavanje Dana mladih

Obeležavanje Dana mladih

Mala mogućnost zaposlenja, nedovoljna briga o mladima i njihovom napretku i sve češći odlasci iz zemlje najčešći su odgovori na pitanje šta mladima danas najviše nedostaje u sredini u kojoj su odrasli.

„Mladi se pitaju“ naziv je interaktivne radionice koja je na Međunarodni dan mladih održana u prostorijama paraćinskog Crvenog krsta. Volonteri su odgovarali na 10 pitanja koja su se ticala njihovog pogleda na budućnost i položaj mladih u društvu.

Mladi žele veću ulogu u društvu, glavna je poruka sa današnje radionice. Zato ih često možemo videti prilikom potpisivanja peticija, kao i organozovanja prikupljanja novčane pomoći za osobe kojima je ona potrebna.

Radionica je održana u skladu sa propisaima koji važe u doba pandemije korona virusa, ne više od 10 osoba u zatvorenom prostoru, poštovanje distance i nošenje zaštitinih maski. Dugogodišnji volonter Crvenog krsta Paraćin Emina Mladenović smatra da su ovakve diskusije uvek korisne jer na taj način mladi ispoljavaju svoje stavove.

Međunarodni dan mladih je prvi put obeležen 2000. godine i njegova je svrha da skrene pažnju na probleme i pokrene pitanja koja se tiču položaja mladih u društvu širom sveta. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine.