Narandžasti meteo alarm – Sektor za vanredne situacije upozorava na obilne padavine u Pomoravlju i porast vodostaja reka

Narandžasti meteo alarm – Sektor za vanredne situacije upozorava na obilne padavine u Pomoravlju i porast vodostaja reka

Republički hidrometeorološki zavod je prosledio upozorenje za područe Srbije na vremenske nepogode u poslednjoj dekadi maja. Narandžasto upozorenje proglašeno je u nekoliko srpskih područja pa i u Pomoravskom.

U četvrtak se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih pljuskova (količina padavina od 20 do 40 mm ) bude istočna Srbija, a u ovom periodu proglašen je narandžasti meteoalarm za područe Severno Banatskog, Srednje Banatskog, J. Banatskog, Podunavskog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zaječarskog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, piše u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Takode, u periodu do 24.5.2024. godine, na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženj upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati u zoni lokalnih pluskova mogulnost izazivanja bujičnih poplava, obilnijih poteškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizaciom i kišnim kolektorima), problema u saobraćaju i transportu, odlaganja već planiranih poljoprivrednih aktivnosti. Moguća je i šteta na imovini i povređivanje ljudi, upozorava Dektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.