Najavljena izgradnja vrtića u Ćićevcu

Najavljena izgradnja vrtića u Ćićevcu

Ugovori o finansiranju i izgradnji novih vrtića u Leskovcu i Ćićevcu, potpisani su u Ministarstvu prosvete Republike Srbije. Ugovore su potpisali ministarka prosvete prof. dr Slavice Đukić Dejanović, predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić, zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević i predstavnici izvođača radova.

Izgradnjom dva nova vrtića biće obezbeđeno ukupno 320 novih mesta za mališane, od čega 120 u Leskovcu i 200 u Ćićevcu.

U izgradnju novog vrtića u Ćićevcu, koji će se prostirati na oko 1360 metara kvadratnih, biće uloženo preko 174 miliona dinara. Planiran rok za završetak radova je 8 meseci od postavljanja kamena temeljca.

Predškolska ustanova „Čarolija“ funkcioniše u jednom centralnom objektu u samom Ćićevcu, koji je sagrađen 1956. godine za potrebe tadašnje ambulante, isti je adaptiran 1972. godine za potrebe predškolske ustanove u kom prostoru i dalje funkcioniše. Dalja adaptacija ovako stare zgrade nije moguća, a i naše trenutne potrebe i broj dece prevazilaze ovaj prostor. Izgradnja novog vrtića će potpuno promeniti sliku predškolskog obrazovanja dece u našoj opštini. Najveću korist će imati naši najmlađi i njihovi roditelji, a nakon toga i lokalna samouprava jer će manje sredstava ulagati u adaptaciju i popravke dotrajale zgrade i instalacija u njoj. Posebno je značajno to što će naši najmlađi dobiti prostor izgrađen po najnovijim standardima u kom će se nesmetano razvijati i odrastati u najosetljivijem periodu života“, izjavila je ovom prilikom predsednice opštine Ćićevac Mirjana Krkić.

Izgradnja dva nova vrtića deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koje Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku Svetske banke i u saradnji sa lokalnim samoupravama. Projekat, pored proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za vaspitače.

U planu je izgradnja i dogradnja ukupno 23 objekta u 22 lokalne samouprave koja će obezbediti ukupno 11.000 novih mesta za mališane, a mentorskom podrškom i obukom obuhvaćeno je više od 12.000 vaspitača. Bitan aspekt programa je inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra.