Mirilovac Saša Živanović, profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu

Mirilovac Saša Živanović, profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu

Dugogodišnji profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu poreklom iz naših krajeva, tačnije iz sela Mirilovac nadomak Paraćina Saša Živanović prva četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom mestu u školi „Ivo Lola Ribar“, nakon koje je ostala četiri razreda pohađao u paraćinskoj školi „Momčilo Popović Ozren“. Ovaj uspešni Paraćinac je nakon završene Gimnazije i odsluženja vojnog roka školske 1989. godine počeo da pohađa fakultet koji je završio 1995. Diplomirao je u petak, a odmah narednog ponedeljka dobio je poziv da predaje na beogradskom Mašinskom fakultetu.

S obzirom na to da tokom školovanja deca često ne znaju čime bi se bavila nakon završene srednje škole i koji je pravi pravac za njih, to kod profesora Živanovića nije bio slučaj. On je od malih nogu znao da će se baviti mašinstvom i da će studirati Mašinski fakultet, a za to zasluge prepisuje svom ocu koji je po zanimanju bio metalostrugar.

Na početku svoje profesorske karijere radio je kao asistent pripravnik, a njegovo zaduženje bilo je držanje vežbi studentima. Predmet na kome je najviše vremena provodio zove se Mašine – alatke, kaže Živanović.

Iako ima dosta obaveza na fakultetu, Saša Živanović trudi se da i svoje slobodno vreme iskoristi za zanimljive stvari. Nedavno je sa svojim timom saradnika obnovio ALUMNI fondaciju koja za cilj ima da okupi bazu svih mašinskih inženjera Srbije.

Živanović je takođe sa svojim kolegama sa fakulteta i dobitnik Svetosavske nagrade za najbolju knjigu u 2023. godini u izdanju Mašinskog fakulteta. Dugi niz godina je i vođa sportskih ekipa na Sportskim igrama Sindikata obrazovanja Srbije kao i učesnik u više disciplina kao što je mali fudbal, stoni tenis, nadvlačenje konopca, kuglanje i pikado. Ipak, najveću ljubav gaji prema akvaristici.

Da je veliki rodoljub dokazuje i to što je godinama unazad i predsednik Udruženja Paraćinaca u Beogradu koje postoji već pune 24. godine. Osnovano je 2000. godine, a Saša Živanović se udruženju priključio 2005. Njega su tada činili članovi svih starosnih kategorija sa istom misijom, a to je da imaju priliku da se okupe svi koji čeznu za svojom domovinom.

Ovaj svestrani Paraćinac kaže da mu je dan od 24 sata kratak za sve aktivnosti i obaveze koje ima, ali da je ljubav ka svemu što radimo ključ dobre organizacije. Živanović ističe da svoje vreme planira tako da ima vreme za sve obaveze koje mu predstoje u toku jednog dana.