Marija Komarac završila oslikavanje murala Veri Nikolić u Kruševcu

Marija Komarac završila oslikavanje murala Veri Nikolić u Kruševcu

Nakon oslikavanja murala Dragoslavu Mihailoviću Mariju Komarac su prvo upoznali Ćupričani, nakon izložbe „Ljubav i istina“ malo bolje i njeni Paraćinci, a sada i Kruševljani znaju za našu sugrađanku. Razlog je oslikavanje murala najveće atletske legende sa ovih prostora Vere Nikolić na jednom od zidova kruševačke Hale sportova. Marija je Veru oslikala na površini od oko 9 kvadrata sa fotografije iz 1972. godine, radeći na skeli u zimskim uslovima.

Oslikavanje murala je deo projekta „Izuzetne žene Srbije“, koji je pokrenula Ambasada Holandije u saradnji sa KC Grad u Beogradu i Centrom za ženske studije. Preko 70 autora iz Srbije prijavili su se za realizaciju ovog projekta na kojem je najbolje rešenje dala Marija Komarac. Gotovo svakodnevno joj je društvo pravio Verin suprug Paja Ćasić. Autorka priznaje da nije znala previše podatak o srpskoj kraljici atletike ali da je mnogo saznala upravo zahvaljujući druženju sa njenim suprugom.

Kruševac polako postaje grad murala sa preko 100 velikih slika na fasadama i zidovima koji su likovni umetnici uradili poslednjih godina. Svi oni imaju različite metode rada i koriste brojne tehnike i boje.

Marija Komarac je predstavnica novog talasa u sferi likovne umetnosti u svetu potnat kao Street art. Bila vukovac u osnovnoj, završila srednju muzičku školu „Stevan Hristić“ u Kruševcu gde je već na početku školovanja odlučila čime želi da se bavi u budućnosti.

Jedan od prvih profesionalnih angažmana bilo je oslikavanje jednog od zidova restorana u Beču u neposrednoj blizi zabavnog parka Prater. Usledili su pozivi za oslikavanje privatnog i poslovnog prostora kao i mrala u nekoiko Srpskih gradova među kojima su Arilje, Ćuprija i sada Kruševac čiji će građani uskoro biti u prilici da se upoznaju sa delima izložbe „Ljubav i istina“.

Sva slika Marije Komorac nosi određenu poruku iz njenog života i najčešće radi velike formate. Uveliko radi na novom projektu ne želeći da otkriva previše detalja osim da je u pitanju priprema za izložbu crteža. Završava i još dve slike kojima će dopuniti već postojeći postavku izložbe „Ljubav i istina“ koje će premijerno prikazati u Kruševcu.