Lomljenje božićne česnice

Lomljenje božićne česnice

Lea Trajković i Dragan Vasić imali su najviše sreće u utorak ujutru jer su baš oni dobitnici zlatnika iz božićne česnice. Sa velikom radošću poželeli su svim sugrađanima srećan Božić, a sa nama su podelili prve utiske nakon saznanja da će kući odneti zlatnik.

Okupljeni građani lomili česnicu u Paraćinu prvi put nakon Drugog svetskog rata. Ovogodišnja manifestacija održana je u neposrednoj blizini crkve Svete Trojice pred nekoliko stotina mahom mlađih Paraćinaca. Starešina crkve otac Bratislav Đorđević obratio se vernicima i poželeo im srećan Božić, zdravlje, mir i slogu.

Česnicu je darivala porodica Milošević, vlasnici istoimene pekare koja je počela sa radom pre 35 godina. Dragiša Milošević kaže kako im je bilo zadovoljstvo i čast što su upravo oni napravili česnicu i dodao da je u njenoj izradi učestvovala čitava porodica, kao i nekolicina radnika.

Uz blagoslov sveštenstva crkve Sv. Trojice u Paraćinu lomljenje česnice organizovali su Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912. – 1920., Kolo srpskih sestara crkve Sv. Trojica, turistička organizacija Paraćina i pekara Milošević TIM uz prisustvo predstavnika Opštine Paraćin.

Česnica je nezaobilazni deo božićnog doručka. U nju se u najvećem broju slučajeva stavlja novčić, deo badnjaka i dren koji simbolizuju novac, plodnost i dobro zdravlje.