Koncert Kulturno-umetničkog društva „Sveti Nikola“

Koncert Kulturno-umetničkog društva „Sveti Nikola“

Igrom, pesmom i brojnim nastupima folkloraša obeležen je rođendan Kulturno – umetničkog društva „Sveti Nikola“ iz Svojnova. Godinu dana uspešnog rada i postojanja članovi ovog mladog društva proslavili su folklornom manifestacijom koja je održana u svečanoj sali bazena Prestiž. Domaćini su za sve prisutne pripremili bogat program u kome su učestvovala mnogobrojna društva iz naše opštine i okolnih sredina.

Tokom proteklih godinu dana od kako je društvo „Sveti Nikola“ osnovano njegovi članovi imali su brojne nastupe, a najponosniji su na raznovrsne koreografije koje su deca u kratkom roku uspela da uvežbaju, kaže Aleksandra Marijanović, predsednica društva domaćina. Ona dodaje da društvo trenutno broji tridesetak članova i za sada ima samo folklornu sekciju.

Kako bi upotpunili program, domaćinima su se na sceni pridružili članovi Kulturno – umetničkih društava „Dukati“, „Čarapani“, „Spasovdanski vez“ i „Kolo“, kao i mladi harmonikaši Veljko Milojković, Rastko i Jakov Kutić i Dušan Živadinović.

Folklor predstavlja negovanje srpske tradicije i očuvanje integriteta. Kroz različite igre i pesme provlače se običaji ih mnogobrojnih delova naše zemlje. Dobro društvo i ljubav prema igri spajaju sve folkloraše, a ljubav ka ovoj umetnosti uglavnom prelazi sa starijih na mlađe.

Predsednica Kulturno – umetničkog društva „Sveti Nikola“ iz Svojnova uputila je zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji proslave prve godine postojanja i dodaje da se nada da će i narednih godina saradnja nastaviti da traje.