Koliko nas ove godine košta krsna slava

Koliko nas ove godine košta krsna slava

Uz Božić i Uskrs za pravoslavne vernike krsna slava je najvažniji praznik. Od kraja oktobra počinje sezona takozvanih zimskih slava. U ovom periodu koji traje do sredine januara gotovo da se svake nedelje proslavlja neki svetitelj što je prilika za okupljanje porodice i prijatelja. Mnogi zbog pandemije poslednje dve godine slavu obeležavaju u krugu porodice ali oni koji slave sa gostima moraće da pripreme više novca.

Za pripremu mrsne slave najveći izdatak je meso. Ukoliko se odlučite za prasetinu, kilogram kupljenog prasećeg pečenja košta oko 1.500 dinara, dok je kilogram jagnjećeg pečenja oko 2.200. Oni koji pak imaju posnu trpezu, za 20 gostiju moraju da kupe i više od 15 kilograma sveže ribe gde dominiraju šaran, som, oslić i pastrmka. Jedan od prodavaca kaže da je zadovoljan prodajom i dodaje da se naši sugrađani radije odlučuju za uslužno prženje riba čija je cena 200 dinara po kilogramu.

Posle dobrog ručka idu kolači i torte. Domaćice ih sve češće naručuju u poslastičarnicama, gde kilogram takozvanih mešanih košta 1.000 dinara čak tridesetak odsto više nego ranije. Malo jeftiniji mogu se kupiti na akcijama u marketima ili na Zelenoj pijaci. Istraživali smo koliko je isplativije kupiti gotove kolače, s obzirom na to da recimo za jedno jaje sada u proseku treba izdvojiti oko 20 dinara, a prošle godine je cena bila 12 za komad. Margarin od 250 grama više se ne može kupiti po ceni od 50 dinara jer je sada skoro duplo skuplji. Kilogram brašna je 84 dinara, a bio je skoro upola jeftiniji pre dve godine, kao i kilogram šećera, koji je tada koštao blizu 60 dinara, a sada je 115 dinara kilogram. Pitali smo jednog od prodavaca kolača na Zelenoj pijaci da li je zadovoljan prodajom.

U odnosu na prethodnu pa i pretprošlu godinu, meso i riba su najviše poskupeli, što ujedno predstavlja i najveći slavski izdatak. Pre nego što se stigne do glavnog jela, treba pripremiti čorbu ili supu, salatu, kupiti hleb, žito, pirinač za sarmu i niz drugih stvari, što samo povećava troškove. Iz tog razloga pitali smo Paraćince da li je veći udar na kućni budžet mrsna ili posna slava.

Slave u novembru su završene, a u poslednjem mesecu u godini i još četiri krsne slave među kojima je i Sveti Nikola, jedna od tri najveće u Srbiji pa otuda i ona krilatica da Svetog Nikolu proslavlja pola Srbije, a druga polovina odlazi u goste. Januar će obeležiti čak šest krsnih slava, ali i doček Nove godine i proslava Božića.