Koje su cene lubenica i dinja pred kraj sezone

Koje su cene lubenica i dinja pred kraj sezone

Osim hladnih napitaka i sladoleda tokom vrelih letnjih dana mnogima je najbolje osveženje lubenica ili dinja i kada su dobro ohlađene retko ko im odoli. Sezona ovih letnjih poslastica počela je pre mesec dana, a cene po jednom kilogramu variraju tokom cele sezone. Kilogram lubenice prvo je koštao između 50 i 70 dinara, dok se trenutno može kupiti za trideset. Dinje su nešto skuplje te su ranije koštale  od 80 do 100 dinara, dok je sada jedan kilogram oko sedamdeset. Nevena Milojević iz Sikirice već godinama prodaje lubenice i dinje na paraćinskoj pijaci. Ona svake godine pomaže roditeljima oko proizvodnje i prodaje i kaže da proces nije previše jednostavan, te bi cene po njenom mišljenju trebalo da budu veće.

Retko da postroji osoba koja nije ljubitelj bar jednog od ovih slatkih osveženja. Od početka avgusta u Paraćinu možemo videti ljude kako kupuju lubenice i dinje, a priliku za to imaju na više mesta u gradu. Mi smo na paraćinskoj pijaci pitali neke od naših sugrađana šta više preferiraju ili ih možda vole podjednako.

Da bi prodali svoje proizvode neki od proizvođača dolaze iz različitih krajeva naše zemlje, a jedna od njih je i Desanka Đurđević iz Aleksinca. Njena smena za tezgom počinje od ranih jutarnjih sati što joj i ne predtavlja veliki problem jer ima redovne mušterije iz Paraćina.

Sezona prodaje ovog slatkog povrća trajaće do sredine septembra tako da će svako ko želi biti u prilici još nekih mesec dana da kod lokalnih prodavaca odabere za sebe jednu slatku i sočnu lubenicu ili dinju.