Književno veče sa piscem Nenadom Milkićem

Književno veče sa piscem Nenadom Milkićem

Nenad Milkić autor je mnogih knjiženih ali i poetskih dela koje je po prvi put predstavio paraćinskoj čitalačkoj publici. Dolazi iz Zvornika, po struci je pravnik i dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada za svoja dosadašnji rad u oblasti književnosti. Po prvi put pred paraćinskom publikom govorio je o svojih sedam romana i dve zbirke poezije. Autor se ovom prilikom nešto više osvrnuo na roman „Kosti“ koji govori o stradanju sarajevskih srba za koju je dobio prestižnu nagradu od strane Udruženja književnika Republike Srpske, ali i na ostale zanimljive romane koji su bili nagrađeni.

Milkić je 2013. objavio prvi roman, a nakon toga je usledilo još šest interesantinih romana sa pretežno ratnom tematikom, ali i zbirke pesama „Purpurne kiše“ i „Pevaj mi mama“. Teme kojima se ovaj autor bavi plod su višegodišnjeg istraživanja, za šta mu je kako kaže bilo neophodno mnogo strpljenja i istraživačkog rada.

Neke od naznačajnijih nagrada kojе je za svoje pisanje dobio Nenad Milkić izdvaja Puškinovu nagradu za „Vernost rečima i delima“ koju dodeljuje Savez pisaca Rusije – Gradska organizacija Moskva i godišnju nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za najbolji roman za 2020. godinu. Direktor Kulturnog centra Nenad Jevtić ovom prilikom prokomentarisao je raznovrsni program koji ova ustanova nudi paraćincima tako što redovno organizuje književne večeri autora raznolike tematike.

Nenad Milkić je član Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Na književnoj večeri govorile su uz autora još i profesorke i književnice Gordana Opalić i Jovana Lazović Ružičić. Organizaciju ovog događaja pokrenuo je Saša Spasojević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Opštine Paraćin u saradnji sa paraćinskim Kulturnim centrom.