Kako je došlo do saradnje paraćinske Gimnazije i Pitera Kaisera, autora knjige o Milevi Marić

Kako je došlo do saradnje paraćinske Gimnazije i Pitera Kaisera, autora knjige o Milevi Marić

Jedan od najvećih naučnika svih vremena je Albert Ajnštajn, a njegova dugogodišnja supruga naše je gore list. Mileva Marić Ajnšatajn blistavi matematički um koja je za svog života ostala u senci svog supruga, spojila je Paraćin Petera Kaisera, predstavnika „Tesla society“ Švajcarska koji širi priču o kako on kaže najznačajnijoj srpkinji ikada. Profesorka nemačkog u paraćinskoj Gimnaziji Maja Jočić objašnjava kako je do ove saradnje došlo.

Biografija Mileve Marić je veoma bogata, sadržajna i zanimljiva. U najkraćem, rođena je 1886. godine u Titelu u Vojvodini. Pohađala je Gimnaziju u Novom Sadu, potom i u Sremskoj Mitrovici i već tada je bila najbolja matematičarka i fizičarka u sredini u kojoj je živela. 1896. godine upisuje medicinu u Cirihu ali ubrzo postaje student matematike i fizike kao tek peta žena u ovoj školskoj ustanovi.

Tu upoznaje tri godine mlađeg Alberta Ajnštajna kom je tokom života rodila dva sina. Nakon što je živela sa Albertom u Bernu, Cirihu, Pragu i Berlinu on traži razvod 1916. što je Milevu mnogo pogodilo, toliko da se razbolela. Nakon toga živela je teško i preminula u Cirihu 1948. godine. Njen grob je dugo tražio Peter Kaiser da bi konačno uspeo 2004.

Maja Jočić je dugo istraživala na internetu sve raspoložive podatke o školovanju i životu Mileve Marić kada se u jednom od članaka pojavilo ime Petera Kaisera. Ništa kaže ona ne bi bilo toliko čudno da nije pročitala da je Peter Stojanović Kaiser poreklom iz Paraćina.

Peter Kaiser je autor knjige odnosno mogografije o Milevi Ajnštajn Marić sa autentičnim fotografijama ove poznate Srpkinje u kojoj je do detalja opisana njena biografija i odnosi sa Albertom Ajnštajnom jednim od najvećih umova u svetu nauke. Njegovo poreklo je iz naše sredine, iz naselja Gloždak’. Rođen je u Austriji, a već 25 godina živi i radi u Švajcarskoj.

Sa ovo dvoje sada već prijatelja prošetali smo hodnicima paraćinske Gimnazije i posetili učionicu za fiziku u kojoj na jednom od zidova stoji upravo lik Alberta Ajnštajna, supruga junakinje ove naše priče. U vazduhu stoji i ideja da paraćinska Gimnazija ponese ime jedne od najpoznatijih srpskinja u svetu ikada, Mileve Marić Ajnštajn.