Izložba „Tri veka pivarstva u Beogradu“

Izložba „Tri veka pivarstva u Beogradu“

Kroz izložbene panoe i eksponate prikazan je istorijski razvoj pivarstva u Beogradu, od početka 18. veka, kada su otvorene prve ručne pivare, pa sve do današnjih mini pivara. Izložba „Tri veka pivarstva u Beogradu“ koja je u sredu otvorena u Galeriji novog Kulturnog centra u Paraćinu izazvala je veliko interesovanje posetilaca. Neke od njih pitali smo zbog čega su odlučili da posete ovu izložbu.

Osim dokumentarnog filma o BIP-u iz 1970. i televizijskog priloga o prvom punjenju piva u limenke u SFRJ iz januara 1972. godine, posetioci izložbe saznali su i koje su to poznate beogradske pivnice u kojima se nekad konzumiralo pivo, koje su značajne ličnosti važne za razvoj, ne samo pivarske industrije, već i srpskog društva u celini, kao što su familije Vajfert i Bajloni.

Izložba „Tri veka pivarstva u Beogradu“ predstavlja početak saradnje Zavičajnog Muzeja u Paraćinu i beogradskog Muzeja nauke i tehnike.

Paraćin je prvi grad nakon Beograda u kome je predstavljena izložba.

Izložbu “Tri veka pivarstva u Beogradu” posetioci će moći da pogledaju u narednih mesec dana i to u prizemlju novog Kulturnog centra u Paraćinu.