Izložba fotografija i promocija knjige Sveta Gora – fragmenti Zorana Purgera

Izložba fotografija i promocija knjige Sveta Gora – fragmenti Zorana Purgera

Sveta Gora – tema je kojoj je Zoran Purger tokom svog života bio veoma posvećen. Upravo su se zato fotografije sa ovog svetog mesta našle na prvoj izložbi koju su nakon njegove smrti organizovali njegovi prijatelji i članovi Foto kino kluba Paraćin čiji je dugogodišnji predsednik Zoran bio. Majstor fotografije, priznat srpski fotograf, Zoran Purger ostavio je veliki trag u srpskoj fotografiji.

Po Zoranovoj želji, na promociji knjige „Sveta Gora – fragmenti“ govorili su predsednik Foto saveza Srbije Branislav Brkić i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Aleksandar Kelić.

Kako bi njegova najznačajnija dela na najbolji način bila sačuvana, uz dogovor sa Purgerovim naslednicima, u Foto kino klubu pokrenuta je inicijativa da ona budu data na čuvanje Zavičajnom muzeju u Paraćinu.

Knjigu „Sveta Gora – fragmenti“ Purger je objavio pred sam kraj života i tako uspeo da trajno sačuva neka od svojih najvažnijih dela.

Izložba fotografija sa Svete Gore Zorana Purgera biće postavljena u  Galeriji Kulturnog centra do 13. marta. Knjigu „Sveta Gora – fragmenti“ zainteresovani će, osim u Kulturnom centru, moći da pronađu u paraćinskoj Biblioteci, kao i Zavičajnom muzeju.