Izložba slika i crteža Srećka Zdravkovića u Zavičajnom muzeju

Izložba slika i crteža Srećka Zdravkovića u Zavičajnom muzeju


Paraćinski akademski slikar Srećko Zdravković izložio je neke od svojih najboljih radova u Zavičajnom muzeju. Ovu postavku čini 34 eksponata od čega 11 crteža, 4 ulja na platnu i 19 akvarela. Zdravković je na otvaranju izložbe “Vreme snova” rekao da se uglavnom radi o figuraciji jer se on bavi figurativnim slikarstvom kao i to da je ovaj izbor najboljih slika u poslednje dve godine.

– Većinu ovih slika niko nije video do sada osim njih nekoliko koje su bile u Kovinu. Svaka slika nešto govori i ja često crteže recimo radim belim tušem na crnoj podlozi. To je neka moja metaforička priča da ovu sadašnjost doživljavamo ne kao negativ već kao pozitivnu koja tek treba da se desi, kao u fotografiji, kaže Srećko Zdravković.

Zdravković je rekao da je za svog života nacrtao preko 150.000 crteža i oko 1.000 akvarela. 

– Dobar deo mojih dela je već „udomljen“ širom planete. U mojoj kolekciji je i oko 1.000 slika. Ako vam kažem da sam nedavno na jednoj od likovnih kolonija uradio 20 slika za manje od dva meseca to vam dovoljno govori o mom radu. Svakog dana radim, crtam i ako kažem da imam veliki broj crteža, to nije šala – to je na neki način moja terapija, zaključuje Srećko Zdravković.

Ovaj paraćinski akademski slikar i profesor likovne kulture je rođen 1957. godine u Donjem Dušniku kod Suve planine, osnovnu školu je završio u Paraćinu, Gimnaziju u Ćupriji, Višu školu za konverzaciju u Beogradu, a Likovnu akademiju 1986. u Novom Sadu. Dugo godina predavao je likovnu kulturu u OŠ „Radoje Domanović“ i u Gimnaziji. Član je ULUS-a od 1985. Godine i član Internacionalnog udruženja umetnika.

Srećko Zdravković osim što slika do sada je izvajao desetak portreta u bronzi, realizovao 10 mozaika na crkvama i naslikao tridesetak ikona. Izložba u Zavičajnom muzeju mu je 53. po redu.