Izložba fotografija „Tuga i radost – Romi“ Bojana Petrovića Bokca u Zavičajnom muzeju

Izložba fotografija „Tuga i radost – Romi“ Bojana Petrovića Bokca u Zavičajnom muzeju

Radost i tuga najčešći su osećaji prilikom posmatranja fotografija Bojana Petroća Bokca koje su sinioć predstavljene javnosi u Zavičajnom muzeju. Izložba je tako i naslovljena „Tuga i radost – Romi“ jer na pravi način oslikava uslove u kojima žive članovi ove nacionalne manjine, kaže njen autor.

Jedna od Bokčevih poruka ove izložbe je da se pronađe način da se Romima koji u većini žive u teškim uslovima pomogne i makar malo olakša život. Povod za seriju fotografija na kojima su Romi u raznim životnim prilikama i okolnostima je jedna romska porodica na koju je Petrović slučajno naišao. Na iznenađenje mnogih članica te porodice Jovana je bila uz autora izložbe u Zavičajnom muzeju.

Na otvaranje izložbe je došlo mnogo Bokčevih prijatelja, saradnika i ljubitelja portreta i fotografije uopšte. Među njima i predsednik opštine Paraćin koji je otvorio izložbu „Tuga i radost – Romi“.

Petrović nam je rekao da je sa porodicom čije je članove često fotografisao postao blizak prijatelj i nosio im je fotografije na kojima su oni i njihova deca. Ubrzo je počeo da fotografiše i ostale romske porodice iz Jovaninog okruženja.

Iako su neke od ovih fotografije izlagane na nekoj od ranijih izložbi, ova postavka je prezentovana javnosti po prvi put, kaže Petrović. On je iskoristio priliku da najavi Međunarodni festival fotografije Sarmates koji je u Paraćinu prethodne godine negde u ovom periodu održan prvi put.