Izložba fotografija „Romi – Tuga i Radost“ Bojana Petrovića Bokca u utorak u Jagodini

Izložba fotografija „Romi – Tuga i Radost“ Bojana Petrovića Bokca u utorak u Jagodini

U utorak 19. 03. u 19 časova u K.C. „Svitac“ u Jagodini biće otvorena izložba fotografija „Romi – Tuga i Radost“ poznatog paraćinskog fotografa Bojana Petrovića, Bokca. U okviru otvaranja izložbe biće predstavljena i fotomonografija koja obrađuje istu temu. 

Izložba i knjiga „Romi – Tuga i radost“ predstavaljajurezultate projekta na kome je autor radio čitavu deceniju. Deleći svakodnevni život, tuge i radosti sa romskim porodicama, Bokac stiče njihovo poverenje i priliku da dokumentuje njihov život na jedan intiman način. Od hiljada fotografija nastalih tokom decenijskog rada, fotomonografiju i izložbu čini izbor od oko osamdeset fotografija. 

Svaka fotografija sadrži estetsku i umetničku dimenziju, ali predstavlja i dokument koji svedoči o životu ovih romskih porodica. Pored toga, kao vrstan fotograf, Bokac je na svakoj fotografiji sakrio po neki detalj koji upada u oko samo iskusnim posmatračima. 

Najavljena izložba predstavlja početak saradnje paraćinske foto grupe Art Team sa udruženjem za razvoj umetnosti i kulture „Svitac“ iz Jagodine. Ovo udruženje entuzijasta iz Jagodine u svom prostoru održava koncerte, svirke, filmske projekcije, književne večeri i izložbe, pružajući mladim ljudima zanimljiv, edukativan i alternativan kulturni sadržaj, a sa radom su počeli na jesen 2023. godine. 

Izložba u K.C. Svitac predstavlja četrnaestu samostalnu izložbu paraćinskog fotografa, a kao što je bio slučaj na promociji u Paraćinu, sav prihod od prodaje knjige napromociji, otići će kao pomoć nekoj od romskih porodica sa fotografija.