Izložba fotografija „Amanet“ KUD-a „Spasovdanski vez“ na putovanju u Srbiji

Izložba fotografija „Amanet“ KUD-a „Spasovdanski vez“ na putovanju u Srbiji

Izložbom slika čiji je naziv “Amanet” počela je svojevrsna turneja ove postavke po Srbiji. Na ovim fotografijama velikog formata se nalaze članovi KUD-a „Spasovdanski vez“ i kojima se promoviše srpska tradicija i kultura. Prva stanica na putu po našoj zemlji je bila „Terzića avlija“ u Etno selu Zalusa u blizini Užica što je u stvari etno muzej na otvorenom, a fotografije Spasovdanaca su upotpunile prelep ambijent u kojem su bile izložene.

Izložba je premijerno prikazana javnosti decembra 2022. godine u Domu kulture Drenovac koja je imala veliki odjek u javnosti, toliko velik da su za nju čuli u ministartvu kulture. Idejni tvorci ovog projekta su predsednik KUD-a „Spasovdanski vez“ Aleksandra Mihajlovića i umetnički koreograf ansambla Dragan Velimirović.

Mihajlović kaže da su namerno izložbu nazvali „Amanet“ jer su želeli da na simboličan način ostave još trag nadolazećim generacijama.

Spasovdanski vez je folklorno društvo koje prevashodno neguje tradiciju narodnih igara, a poslednjih godina su kvalitetom izvedbi na koncertima prevazišli okvire naše sredine. To je prepoznalo ministarstvo kulture ali i Turistička organizacija Srbije koja ih je pozvala da budu deo ovogodišnjeg gogađaja „Wine Vision by Open Balkan“ koji je nedavno održan ispod kupola beogradskog Sajma.

2023. je jubilarna godina za KUD „Spasovdanski vez“ koju su u ovom društvu nazvali „Dekada“ za ukupno 10. godišnjicu postojanja i rada. Ovaj jubilej obeležen je na Spasovdan u porti seoske crkve, a osim njega folkloraši iz Drenovca nastupali su na turneji u Mađarskoj, osvojili su i prvo mesto na velikom koncertu u Sankt Peterburgu, a nastupali su još i na Oplenačkoj berbi i Danima paprike u Drenovcu. Njihov naredni folklorni nastup uslediće uskoro jer Spasovdanci su pozvani kao specilajni gosti na koncertu KUD-a „Car Dušan“.