Ivan Staničkov o nastupu na Svetskom prvenstvu u girevoj sportu

Ivan Staničkov o nastupu na Svetskom prvenstvu u girevoj sportu

Paraćinsku javnost prijatno je iznenadila vest da je profesor fizičkog Ivan Staničkov postao Svetski viceprvak u girevoj sportu. Ivan je u Mađarskoj na svetskoj smotri u takmičenju dizanja girje odnosno ruskog zvona za 30 minuta podigao ovaj sportski rekvizit težak 24 kilograma više od 400 puta.

U kategoriji u kojoj se takmičio jedino je predstavnik iz Engleske bio bolji koji je rusko zvono od 24 kilograma podigao čak 490 puta. Ivan Staničkov je među svojim sugrađanima poznat kao izuzetan sportista i pedagog, a pre tačno 7 godina uradili smo priču o teretani na otvorenom u dvorištu porodične kuće. On je pripremajući se za takmičenja u cross fit-u počeo da koristi girju koja je sada praktično redovni rekvizit tokom vežbanja.

Takmičenje u Mađarskoj je prvo Ivanovo van granica Srbije, a u zemlji je učestvovao na njih desetak. Kaže da je u jakom trenažnom procesu punih 25 godina i da je u potpunosti pronašao sebe u cross fit-u.

Prilikom vežbanja sa ovim rekvizitom koji se nalazi u gotovo svakoj teretani treba biti veoma oprezan upozorava Ivan Staničkov. Nalazi se u slobodnoj prodaji u raznim bojama i veličinama od 2 do 92 kilograma.

Ivanovi dlanovi prepuni su žuljeva koji na pravi način oslikavaju napore kroz koje je ovaj Paraćinac prolazio prethodnih meseci kako bi se prirpemio za nastup na Svetskom prvenstvu.

Ovaj uspeh je svakako najveći u sada već dugoj sportskoj karijeri Ivana Staničkova. Fizičko predaje u Mašinsko-elektrotehničkoj i u seoskoj školi u Buljanu, a već narednog septembra zaokružiće punih 18 godina kako decu podučava osnovama fizičke kulture.