Efekat mera za suzbijanje epidemije na ugostitelje

Efekat mera za suzbijanje epidemije na ugostitelje

Obustava rada ugostiteljskih objekata zbog suzbijanja epidemije korona virusa trajala je od srede 17. marta do ponedeljka 22. marta. Krizni štab Republike Srbije doneo je odluku da ovi lokali od danas mogu obavljati samo šaltersku prodaju hrane i pića, kao i dostavu koja se može vršiti 24 sata dnevno. Ipak kafići koji nemaju ovakav sistem rada će i dalje ostati pod ključem. Za njihove vlasnike svaka obustava rada znači manji prihod, ali iste troškove.

Iako ne postoji zvaničan podatak o broju onih koji su ostali bez posla od početka epidemije u Srbiji, vlasnici ugostiteljskih objekata ne kriju da su odluku o otpuštanju radnika morali da donesu.

Zaposleni u kafiću čiji je Vladimir vlasnik sporovode sve neophodne mere kako bi ovo mesto bilo bezbedno za goste. Bez obzira na to, broj onih koji dolaze se u velikoj meri smanjio, pogotovo kada je na snazi nastava na daljinu, jer su gosti njegovog kafića uglavnom srednjoškolci.

Pored ugostiteljskih objekata, priliku da nakon pet dana ponovo rade su prema novim merama Kriznog štaba dobili i trgovci, kao i vlasnici teretana, fitnes centara i salona lepote. Prodavnice hrane, i ustanove kulture, kao što su bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade do 21 čas, dok će svi ostali objekti raditi do 20 časova, po pooštrenim uslovima. U fitnes klubovima, teretanama i frizerskim salonima mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Pojačanu kontrolu poštovanja ovih mera vrišiće inspekcija i policija.