Dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje

Uvođenje dualnog obrazovanja u sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja je u našoj zemlji počeo kroz projekat nemačke organizacije GIZ “Reforma srednjeg obrazovanja” još 2013. godine. Jasnu definiciju prava i obaveza učenika, škola i privrede koji zajedno učestvuju u ovom procesu, sistem dualnog obrazovanja dobio je stupanjem na snagu Zakona o dualnom obrazovanju 2017. godine, a počeo je sa primenom od školske 2019/2020. godine. Dualno obrazovanje se sastoji od teorijske nastave i vežbi u školi i učenja kroz rad kod poslodavca, sticanje, usavršavanje znanja, veština, sposobnosti i stavova u skladu sa standardom klasifikacije i planom i programom  nastave i učenja. Ono što je specifično za praktični deo nastave kod poslodavca, jeste da učenici za vreme provedeno na radu kod poslodavca, dobijaju određenu novčanu naknadu.

Dualno obrazovanje se ne uvodi u ceo sistem obrazovanja, već samo u onim područjima rada gde postoji potreba za stručnim kadrovima i spremnost poslodavaca da iste kasnije i zaposle. Na ovaj način poslodavci, koji učestvuju u dualnom obrazovanju, dobijaju radnike oblikovane prema svojim potrebama i načinu rada. Kako bi bili deo dualnog obrazovanja, poslodavci moraju da  ispune određene uslove.

Kada su u pitanju Šumadijski i Pomoravski upravni okruzi koje pokriva Privredna komora Kragujevac, trenutno je u sistem dualnog obrazovanja u ovoj školskoj godini uključeno oko 270 učenika i to u Svilajncu, Jagodini, Ćupriji, Aranđelovcu, Kragujevcu, Kniću i Batočini, najviše kroz profile mašinske struke.