Bifrost Bioplastic predstavio formulu za uspešan biznis

Bifrost Bioplastic predstavio formulu za uspešan biznis

Još jedna uspešna start-ap priča predstavila je svoje poslovanje u Regionalnom inovacionom start-ap centru Paraćin. Reč je o kompaniji praktično iz našeg komšiluka – Jagodine, firmi „Bifrost Bioplastic“ koja proizvodi unikatan bio-materijal od konoplje, sa ciljem da postanu glavna karbonski-negativna alternativa konvencionalnim plastičnim materijalima koji se koriste u industriji danas.

– Ova start up kompanija je veoma mlada, a mi smo se okupili oko jedne inovacije i osnovali smo je u Jagodini no nisu svi iz ovog grada. Naš tim čini petoro ludi Nenad Jovanovski, Luka Ćebedžić, Mladen Stanković, Nikola Jovanovski i ja. Mi smo odlučili da u potpunosti izbacimo plastiku i zaključili smo da i nije baš tako lako menjati navike ljudi. Kreirali smo material od industrijske konoplje koji je napravljen od otpada prilikom obrade ove biljke i iz prerade hrane koji je u potpunosti biorazgradiv za samo180 dana, rekla je jedan od osnivača ove kompanije Ana Trifković.

Ova kompanija dakle pravi material I posluje skoro 3 godine. Do sada su napravili čitav proizvodni process poput mašina koje su patentirali kako bi dobili novi inovativni material.

– Razmišljali smog gde ovo može da ima najviše efekta I želeli smo da napravimo nova pakovanja za hranu – ambalaže, a za to je potrebno mnoštvo sertifikata I novca moram da priznam. Ipak, naš prvi proizvod biće saksije za rasade. Ono što je posebno zanimljivo, one mogu da se zakopaju direktno u zemlju i one se razgrađuju, a pritom đubre zemljište i hrane biljke, dodala je Trifkovićeva.

Naša sagovornica je govorila o ovoj biljci koja je obeležila prošli vek, a kako stvari stoje ponovo se vraća na velika vrata u industriju. Još više detalja sa ovog zanimljivog događaja pogledajte u našoj Priči dana u ponedeljak popodne.