Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni Krst iz Paraćina sproveo je još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja je ujedno i poslednja u ovoj godini. Bez obzira na epidemiološku situaciju, i dalje postoje velike potrebe za krvlju koja je neophodna mnogim pacijentima kako bi sačuvali svoje zdravlje. Ovoj akciji odazvali su se ulavnom redovni davaoci krvi.

Kao i dosad, ova akcija je organizovana u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša uz poštovanje svih epidemioloških mera. U prostorijama Crvenog krsta do 14 časova akciji se odazvalo blizu 40 naših sugrađana koji su želeli da doniraju svoju krv i na taj način pomognu ljudima koji se nalaze u životnoj opasnosti.

Krv mogu dati sve zdrave osobe starosti između 18 i 65 godina uz to da muškarci mogu dati krv na svaka 3, a žene na svaka 4 meseca uz neophodnu proceduru koja podrazumeva popunjavanje upitnika o opštem zdravstvenom stanju.

U okviru ovog upitnika nalaze se i pitanja koja se odnose na preležane bolesti, hiruške intervencije i vakcinacije. Iz niškog Zavoda za transfuziju pojasnili su proceduru sa kojom se suočavaju dobrovoljni davaoci koji su preležali koronu.

Redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi nastaviće se i naredne godine, a sledeća prilika da građani budu humani i svojom krvlju pomognu drugima biće 13. januara 2021. godine u mesnoj zajednici Drenovac.