Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Činjenica da su među onima koji su dali krv u drugoj ovogodišnjoj akciji paraćinskog Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju iz Niša osobe koji su tek nedavno napunile 18 godina je ohrabrujuć podatak. On govori o tome da mladi i te kako znaju za humanost i imaju svest o važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi.

Osobe koje su preležale kovid 19, posle prijave na sajtu donirajplazmu.gov.rs, mogu donirati i krvnu plazmu, ali samo u zavodima za transfuziju u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Crveni krst sa Zavodom za transfuziju krvi Niš organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Paraćinu dvaput mesečno. Svako ko želi da donira krv na ulazu popunjava kratak upitnik o opštem zdravstvenom stanju, a potom sledi i pregled lekara. Krv mogu donirati osobe starosti od 18 do 65 godina, muškarci na svaka 3, a žene na svaka 4 meseca. Sama procedura davanja krvi traje oko 5 minuta.

U drugoj ovogodišnjoj akciji u Paraćinu tridesetak osoba je doniralo krv i pomoglo da se na jedan od najhumanijih načina nekome spasi život. Svi koji su danas donirali krv u Paraćinu od niškog Zavoda za transfuziju krvi dobili su majicu, čokoladu i sok u znak zahvalnosti što su bili humani.