150 paketa pomoći najugroženijima, a uskoro i svim penzionerima u Rekovcu

150 paketa pomoći najugroženijima, a uskoro i svim penzionerima u Rekovcu

Na ulicama levačke prestonice ima automobila, ali i građana koji obavljaju neophodne poslove. Pojedini strpljivo čekaju u redu ispred banaka i apoteka. Iako većina njih nosi zaštitne maske i rukavice, tvrde da ih novonastala situacija sa epidemijom nije uplašila.

Opštinski Štab za vanredne situacije odmah je po proglašenju vanrednog stanja i mera koje je donela Vlada Republike Srbije zatvorila vrtić i škole, ali i pijace, što je u tom trenutku bila nepopularna, ali neophodna mera, kaže komandat Štaba i predsednik Opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Radno vreme Doma zdravlja je redukovano od 7 do 18 časova. Specijalističke ambulante rade samo pre podne do 12.30, a Služba opšte medicine do 18 č. Dvadesetčetvoročasovno dežurstvo rezervisano je za Službu hitne medicinske pomoći, laboratoriju i rendgen. Otvoren je samo  jedan ulaz u zgradu na kome medicinske sestre vrše trijažu pacijenata.

Iako na teritoriji opštine ne beleže veći broj pacijanata sa povišenom telesnom temperaturom i respiratornim tegobama, prema preporukama Vlade, Dom zdravlja u Rekovcu organizovao je posebnu, tzv. kovid ambulantu za prijem pacijenata sa sumnjom na infekciju korona virusom. Ona je smeštena u prizemlju Doma učenika.

Pacijenti koji imaju simptome korona virusa – povišenu telesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje mogu se obratiti lekarima rekovačkog Doma zdravlja na nekoliko načina.

Prosečna starost meštana Rekovca i svih sela ove opštine je oko 55 godina i zbog pretežno starog stanovništva opština je uvela dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Brojevi telefona dostupni građanima kojima je neophodna pomoć su: 035/8-411-004 od 7 do 15 č. i 035/8-411-070 od 15 do 7 časova ujutru.

Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije Domu zdravlja je opredeljeno milion dinara za nabavku zaštitne opreme za medicinske radnike, a doneta je i odluka o obustavljanju plaćanja vrtića tokom vanrednog stanja. Sve mesne zajednice dobile su dezinfekciona sredstva koja će biti dostupna stanovnicima opštine Rekovac, a opštinske vlasti vrše dezinfekciju ulica, trotoara i javnih objekata.