Zoran Ivanović

Zoran Ivanović

Akademski slikar Zoran Ivanović iz Paraćina

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Zoran Ivanović je rođen 29. jula 1952. godine u selu Vitomirica kod Peći na Kosovu i Metohiji. Interesovanje za umetnost kod njega se javilo još u najranijem detinjstvu kada je sa babom i dedom obilazio srpske crkve i manastire. Posle završene srednje umetničke škole u Peći, diplomiranja i magistrature na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, počinje ozbiljnije da se bavi slikarstvom. Prvu sliku uradio je sa 17 godina, a na njoj je prikazao oko koje nikada ne spava i uvek posmatra šta se dešava oko nas.

Oko (izvor - Kanal M)

 Slikarstvo, vajarstvo i izrada mozaika su samo deo onoga čime se akademski slikar Zoran Ivanović bavi. Svoje radove nikada nije brojao i kaže da ne zna koliko ih ukupno ima.

Nemoguće je izbrojati koliko ukupno radova imam. Računanjem će se baviti istoričari umetnosti, a ja ću se truditi da im napravim što više posla“ – dodaje kroz smeh Zoran Ivanović.

Zoran nije uspeo da zapamti broj nagrada koje je primio, ali ni broj svojih izložbi, jer ih je isto tako bilo mnogo. Svoje umetničko stvaralaštvo izlagao je sa najpoznatijim slikarima iz raznih krajeva sveta u mnogim evropskim državama poput Italije, Nemačke, Španije, Engleske i Francuske.

Ivanović je do sada 15 puta učestvovao na „Pariskom salonu”, čuvenoj evropskoj izložbi koja okuplja najpoznatije slikare iz svih krajeva sveta, što smatra jednim od svojih najvećih uspeha.

Jedan je od 15 likovnih umetnika koje je francuska Vlada izabrala da ilustruju 6 knjiga o Lafontenu, čuvenom francuskom basnopiscu povodom 400 godina od njegovog rođenja.

Talenat je preneo i na svoju decu koja su mu pomogla da izradi mozaik kralja Stefana Milutina Nemanjića koji od novembra 2021. godine krasi manastir Hilandar. Ivanović kaže da mu je bila velika čast da uradi mozaik koji će zauvek biti u Hilandaru, posebno zbog toga što je, kako kaže, potomak loze Nemanjića.

Nije slučajnost što je baš moja porodica izabrana da uradi mozaik kralja Milutina. Kad sam bio mali, deda me je uhvatio za ruku, odveo u manastir Dečani i pokazao lozu Nemanjića. Rekao mi je gledaj sine, od ovih ljudi potiče i naša porodica“ – kaže Zoran Ivanović.

Kralj Milutin (izvor - Kanal M)

Zoran Ivanović bio je profesor Univerziteta u Kragujevcu. Od 1983. godine član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Izdao je zbirke pesama „Nežni disač vazduha“ i „Sećanje na prirodu“. Višak svoje energije Ivanović usmereva ka još jednoj ljubavi – karateu. Ovim sportom Zoran se bavi punih 50 godina i iza sebe ima brojne medelje sa državnih i evropskih takmičenja.