Života Bajkić

Života Bajkić

Akademski slikar Života Bajkić

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Života Bajkić rođen je 1948. godine u selu Vitoševac. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1977. godine bio je deo nastavnog kadra osnovne škole „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu i taj posao je radio sve do penzije. Iako je u penziji akаdеmeski slikar Života Bajkić ne može da zamisli dan bez boja i četkica.

Osim pedagoškog rada, najviše se bavio slikarstvom. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i dugogodišnji učesnik likovnih kolonija. Do sada je imao veliki broj samostalnih i grupnih izložbi širom Srbije, kao i u inostranstvu.

Malo je poznato da je 1980. godine baš in izradio dva velika mozaika koji se i dalje nalaze u paraćinskom hotelu „Petrus“. Oba zauzimaju veličine od po 15 kvadrata, a zajedno su sačinjeni od oko 80.000 kockica.

Tema kojoj je Bajkić kao slikar poklonio veliku pažnju je Đavolja Varoš.

To su mitska bića koja su nastala erozijom. Prilikom kiše i nevremena su ostajale te figure koje imaju kapu na glavi koja je ustvari kamen – kaže Života Bajkić.

Upoznavanje sa slikarstvom svetskih umetnika smatra jako važnim, a uzor ovog akademskog slikara je Pablo Pikaso.

„Pablo Pikaso je rekao da kada se nešto radi, uvek treba da se radi suprotno od onoga što se želi. Kada počnete da radite ono što želite, tada je sve propalo. Ja sam dugo razmišljao o tom mišljenju i na kraju sam se složio, jer slikar nikako ne može da dostigne ono što stvarno želi dok radi. Zato je u slikarstvu bolje da čovek nesvesno ide ka onome što želi“ – smatra Života Bajkić.

Života Bajkić penzionerske dane provodi u ateljeu svoje rodne kuće u Vitoševcu i ne namerava da prestane sa stvaranjem umetničkih radova koji krase njegov dom.