Život u Paraćinu nakon ukidanje vanrednog stanja

Život u Paraćinu nakon ukidanje vanrednog stanja

Nakon gotovo dva meseca u sredu je ukinuto vanredno stanje, a samim tim i zabrana kretanja. U cilju efikasnije borbe protiv epidemije korona virusa vanredno stanje u Srbiji je proglašeno 15. marta. Od tog dana obustavljen je rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova, u svim državnim institucijama ubrzo je prekinut rad sa strankama, zatvoreni su parkovi, igrališta, ugostiteljski ojekti, zanatske radnje i granice sa drugim državama. Među prvim merama pri uvođenju vanrednog stanja bila je zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina, kao i zabrana kretanja od 20 časova od 5 ujutro, koja je važila za sve građane i koja je više puta menjana. Nakon 53 dana, zabrane kretanje više nema i svi građani ponovo mogu da izlaze iz svojih domova kad god to požele. Naše sugrađane pitali smo u kojoj meri su promenili svoje životne navike nakon ukidanja vanrednog stanja.

Ukidanjem vanrednog stanja određene mere ostale su i dalje na snazi kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije korona virusom. Zaštitne maske i rukavice obavezne su u gradskom prevozu i zatvorenom prostoru. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, izbegavanje kontakata, zagrljaja i rukovanja. Stariji od 65 godina će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Hoćemo li se i u kojoj meri prdržavati ovih uputstava.

U Srbiji su i dalje sva okupljanja na otvorenom ograničena na 20 osoba. Preporučeno je da se velika veselja poput svadbi i rođendana odlože do 15. juna, javne ustanove će postepeno normalizovati svoj rad, a vrtići će početi sa radom samo za decu čija su oba roditelja zaposlena. Školarci će nastavu i dalje pratiti od kuće. Ove mere biće korigovane u zavisnosti od epidemiološke situacije u Srbiji.