Završen 2. Festival Šahovskog saveza Srbije na bazenima Prestiž u Paraćinu

Završen 2. Festival Šahovskog saveza Srbije na bazenima Prestiž u Paraćinu

Veliki broj šahista iz cele zemlje, uzbudljive i neizvesne partije obeležili su ovogodišnji 2. Festival Šahovskog saveza Srbije koji je održan u Paraćinu. Na ovom takmičenju odigrano je nekoliko turnira, a verovatno najveće iznenađenje je pobeda FIDE majstora iz Aranđelovca Stanka Vlajkovića koji je iz 13 odigranih kola osvojio prvo mesto sa 10,5 poena.

Festival je inače završen 2. Pojedinačnim prvenstvom Srbije u brzopoteznom šahu na kome je nastupilo čak 147 igrača na kojem je učestvovalo 10 velemajstora, 22 internacionalna majstora, odnosno 58 igrača sa međunarodnim titulama. Započet Kupom „Svetozara Gligorića“ na kojem je najveći uspeh pripao Šah klubu Jugović iz Kaća u muškoj, a u ženskoj konkurenciji najbolje su bile šahistkinje Osnovca iz Niša. Od šahista pod zastavom Omladinskog šahovskog kluba Paraćin direktor Festivala Saša Jevtić izdvojio je nastup Vuka Đorđevića koji je pobedio dvojicu reprezentativaca Srbije.

Tokom vikenda su održana pojedinačna prvenstva Srbije u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Odmah iza pomenutog Vlajkovića na 2. Pojedinačnom prvenstvom Srbije u brzopoteznom šahu drugo mesto osvojio je velemajstor Boban Bogosavljević, a treće reprezentativac Srbije velemajstor Ivan Ivanišević.

Na turniru su nastupile i 24 šahistkinje i među njima je najbolja bila IM Teodora Injac. Na ceremoniji zatvaranja turnira, plasmane je pročitao glavni sudija Festivala Dragan Jovičić, međunarodni sudija iz Dimitrovgrada. Nagrade je uručio Aleksandar Mijić potpredsednik Šahovskog saveza Srbije.