Prirodnjački centar u Svilajncu jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Pomoravlju

Prirodnjački centar u Svilajncu jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Pomoravlju

Prirodnjački centar u Svilajncu je idealno mesto za prijatno i zabavno provedeno popodne roditelja sa decom i predstavlja odličan spoj obrazovanja, nauke, zabave i turizma na jednom mestu. Ovaj jedinstveni objekat sastoji se od velikog izložbenog prostora sa devet stalnih postavki koje opisuju različite pojmove iz oblasti prirodnih nauka i zabavnog dino parka na otovrenom sa preko 30 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini.

Pored navedenih Prirodnjački centar nudi razgledanje postavki Svet minerala i stena, Geološki vremeplov, Biodivrezitet i Geodiverzitet Srbije, Vulkan i Nebesko kamenje. Pored postavke koja govori o životi pa i nestanku dinosaurusa jedna od najzanimljivijih je postavka Mamut „Kika“.

Izložba svet dinosaurusa privlači najveću pažnju posebno najmlađim posetiocima jer su u jednom delu Prirodnjačkog centra postavljene replike dinosaurusa u prirodnoj veličini.

Najveći deo Prirodnjačkog centra zaizima Dino park koji se prostire na površini od tri hektara koji se sastoji od tridesetak replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, suvenirnice, igraonice i makete vulkana.

U ovoj jedinstvenoj ustanovi zaposlen je veliki broj ljudi koji svakodnevno brinu o održavanju objekta kao i stručnog osoblja poput vodiča za sve starosne uzraste pa i pedagoga koji u igraonici rade sa decom.

Radno vreme Prirodnjačkog centra je svakog dana pa i vikendom i praznicima najčešće od 10 do 18 časova sa izuzetkom letnjih meseci kada jula i avgusta primaju posetioce do osam uveče. Prirodnjački centar Svilajnac izgrađen je na samo 7 km od auto-puta (E75), a pored regionalnog puta Markovac-Svilajnac-Despotovac u neposrednoj blizini kompleksa Sportsko-turističkog centra.