Žarko Stanković

Žarko Stanković

Kaligrafija Žarka Stankovića

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Ljubav prema likovnoj umetnosti kod Žarka Stankovića rodila se još dok je pohađao osnovnu školu. U 7. razredu je dobio nagradu na takmičenju preko kog se prvi put upoznao sa Sisevačkom likovnom kolonijom. To je bila 3. kolonija po redu, a prvi put je organizovana 1975. godine od strane uticajnih likovnih umetnika iz Paraćina. Žarko Stanković je tada znao da će se baviti ovom vrstom umetnosti, ali nije ni sanjao da će jednog dana on biti organizator ove kolonije.

Posle završene srednje hemijske škole upisao je Matematički fakultet u Kragujevcu, ali je ljubav iz osnovne škole presudila da se vrati slikarstvu. Na drugoj godini je napustio Matematički fakultet i upisao likovnu akademiju, a profesori iz Beograda i Prištine gde je studirao, bili su gosti na Sisevačkoj likovnoj koloniji.

Zarko Stankovic (izvor - privatna arhiva)

Prvi posao bio mu je na umetničkom odeljenju Zavičajnog muzeja u Paraćinu, posle čega je radio kao profesor likovnog vaspitanja. Žarko ima i televizijskog iskustva, a trenutno radi u paraćinskom Kulturnom centru kao urednik likovnog programa.

Žarko Stanković se prvenstveno bavi kaligrafijom i to na veoma specifičan način.

„Kaligrafija je ustvari zanat i veština lepog pisanja. Ja kaligrafiju radim na apstraktan i realistički nači. Pokušavam da perom i pokretom ruke prenesem poruku nekome ko ne razume ćirilicu i srpski jezik. U početku sam mislio da se to nikome neće dopasti i da to niko ne razume, ali desilo se suprotno” – kaže Žarko Stanković.

Pedesetčetvorogodišnji Žarko Stanković imao je nekoliko samostalnih izložbi, a njegove radove su ljubitelji kaligrafije mogli da vide širom Evrope, u Moskvi, Parizu, Budimpešti i Litvaniji.

Tehnike koje Žarko u radu primenjuje su ulje, akvarel, akril i trskom i perom kojima nanosi mastilo. Nikada nije brojao radove i ne zna koliko ih je do sada napravio, jer ih i rado poklanja.

Pored kaligrafije radio je i zidno slikarstvno, murale i mozaike u Novom Pazaru, Raškoj, Aranđelovcu, Mladenovcu, murale posvećene Savi Jeremiću u Ražnju i oslikavanje freske u crkve Svetog Save u Dašnici kod Aleksandrovca.

Mural Save Jeremića u Ražnju (izvor - privatna arhiva)