Za vikend pešačenje novom stazom putem Droča u organizaciji PK Javorak

Za vikend pešačenje novom stazom putem Droča u organizaciji PK Javorak

PK Javorak organizuje Dan pešačenja koji će biti održan ove nedelje u saradnji saTurističkom organizacijom opštine Paraćin. Okupljanje je zakazano za 9.45 ispred Doma kulture u Buljanu, a u planu je da se pešači novom stazom od seoskog doma do Klošanskog vrha. Nakon toga planiran je obilazak još par lokaliteta koji se nalaze u opsegu Petruške oblasti.

S obzirom na to da je najavljeno učešće nekoliko planinarskih klubova, ali i rekreativaca koji žele da se oprobaju na novoj stazi, grupa koja će poći pravcem Droča biće mnogobrojna, kaže direktor TO Paraćin Vlada Vučković. On dodaje da su stazu zajednički uređivali meštani Zabrege i Buljana.

Deo staze kojom će učesnici proći nalazi se nad kanjonom reke Crnice, ili kako meštani ovih sela nazivaju, na ušću potoka Vodovanje u reku Crnicu. Prema istoku pogled se pruža na obronke Južnog Kučaja, a prema jugu na Juhor, Goč i Jastrebac.

Ovaj lokalitet poznat je i po biljci devesilje za koju se vezuju mnoga narodna verovanja. Osim što je lekovita, neka od njih kažu i da u sebi sadrži devet sila. Momci su ih brali i poklanjali devojkama, a oni koji bi se odlučili na taj čin smatrani su hrabrim i snažnim, jer ona raste iz Sokolovog kamena, stene do koje samo najhrabriji dođu.