Vrtići u Ćupriji

Vrtići u Ćupriji

Projekat pomaže Opština Ćuprija, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2023. godinu

Savremeno doba zahteva da u većini porodica oba roditelja rade, odnosno, da u jednom domaćinstvu finansijski prilivi dolaze sa više od jedne strane. Ovo je naročito veliki problem roditeljima sa malom decom, ili onima koji planiraju decu. Sa jedne strane, neophodno je vratiti se i ostati na radom mestu zarad stabilnog života i finansijske sigurnosti, a sa druge strane, važno je da postoji određena sigurnost u to da je dete, i kada niste sa njim, bezbedno i da o njemu neko vodi računa. U Ćupriji taj zadatak ima predškolska ustanova „Dečja radost“.

Istorijat vrtića u Ćupriji

Predškolska ustanova „Dečja radost“ osnovana je 1968. godine u okviru tadašnjeg Centra za socijalni rad, međutim, pod ovim imenom je registrovana prvi put 1978. Do te godine se zvala „Ustanova za dnevni boravak dece“- U okviru nje danas postoji nekoliko vrtića, a prvi je bio „Bambi“, koji je u početku pohađalo oko 50 mališana.

Logo PU Dečja radost - IZVOR - fejsbuk stranica ustanove

Na početku je bilo upisano 19 dece, ali se odmah broj počeo povećavati. Kada je broj dece porastao na 40 formirane su sve grupe i to grupa uzrasta od 3 do 5 godina i grupa uzrasta 5-7 godina. Formirana je i jedna mešovita grupa učenika 1-4 razreda osnovne škole koja je radila na produženom boravku. Uskoro je kapacitet vrtića „Bambi“ bio 95-oro dece zahvaljujući obezbeđivanju dovoljno prostora za smeštaj dece svih zainteresovanih roditelja – stoji u istorijatu vrtića na sajtu moja-delatnost.rs.

Petnaestak godina kasnije otvorena su još dva vrtića – „Šećerko“ (prvobitno nazvan „Miodrag Milačić – Mija“) na Slaviji i „Leptirić“ (prvobitno nazvan „Jožek“).

Inače, ovo je period kada u Opštini Ćuprija raste broj stanovnika, što se može videti iz podataka o popisu koji su predstavljeni u prethodnom tekstu. To nije bio slučaj samo sa ovim mestom, već sa čitavom zemljom i svetom, jer je, nakon Drugog svetskog rata došlo do značajnog porasta broja dece na planeti. Ovih nekoliko generacija se najčešće, zbog toga, nazivaju „bejbi bumerima“.

Sa druge strane, naročito tokom sedamdesetih godina dolazi do ekonomskih promena koje nisu bile baš povoljne po drugove i drugarice tog vremena, te postaje neophodnost da oba roditelja imaju određeni izvor primanja. Zbog toga dolazi do otvaranja velikog broja vrtića i predškolskih ustanova.

Ova tri vrtića bila su dovoljna da namire potrebe najvećeg dela roditelja u Ćupriji dugo, pa se tek 1987. otvara još jedan – „Neven“. Takođe, postoje i posebni vrtići u pojedinim većim selima – „Petar Pan“ u Jovcu i „ Poletarac“ u Mijatovcu.

Međutim, valja napomenuti i to da oni nisu jedini u ovoj opštini, već da, zbog udaljenosti od gradskog naselja, i pojedina sela imaju svoja isturena odeljenja.

Sopstvene objekte, Ustanova ima i u Krušaru, Batincu i Virinama, a u Supskoj, Senju, Paljanu – Ivankovcu, Bigrenici i Isakovu, Ustanova koristi prostore O.Š. za realizaciju pripremno predškolskog programa – stoji na sajtu PU „Dečja radost“.

Kako funkcionišu ovi vrtići?

Svaki od vrtića pruža roditeljima usluge celodnevnog boravka (11 sati dnevno), što znači da, bez obzira na to u kojoj smeni roditelji rade, mogu računati na to da će njihova deca biti, u najvećem delu dana, zbrinuta i bezbedna. Takođe, pored vrtića, tu je i pripremni predškolski program koji je obavezan za svako dete.

Predškolska ustanova „Bambi“ je najveća i ima kapacitet od 150 deteta, a prema nekim podacima koji su dostupni na sajtu PU „Dečja radost“  u svim vrtićima i odeljenjima ukupno boravi oko 700 dece, sa kojima radi oko 60 vaspitača. Njihov zadatak nije da samo decu čuvaju, već da ih vaspitaju, nauče i ulepšaju detinjstvo.

Pored redovnih aktivnosti, karakteristika ove Ustanove su javne manifestacije (priredbe, izložbe, pozorišne predstave, karneval), koje uvek izazivaju veliku pažnju građana Ćuprije.

Posebnih događaja i specijalnih projekata je mnogo, što doprinosi i kvalitetu rada u vrtiću i zadovoljstvu roditelja i dece. Tako, samo ove godine „Bambi“ je bila jedan od šest predškolskih ustanova koji su dobili i realizovali projekat „Priča dobre inkluzivne prakse“. U okviru njega je uređeno dvorište, organizovane radionice…

 
 

 

 

Takođe, PU „Dečja radost“ je u junu organizovala manifestaciju „Umetnost roditeljstva“ u Moravskom parku na kojoj je bilo nogo aktivnosti za decu i roditelje i na kojoj su učestvovale i druge institucije iz ove opštine poput biblioteke „Dušan Matić“, muzeja „Horeum Margi – Ravno“, Osnovne muzičke škole „Dušan Skovran“, KUD-a „Železničar“ i mnogih drugih.

Predškolske ustanove i vrtići, ali i svi oni koji rade u njima predstavljaju skrivene i, često nevidljive, heroje i temelje svakog društva. To možemo najbolje shvatiti onog trenutka kada bismo se zapitali „Kako bi bilo da nemam gde i kome bezbedno da ostavim dete dok radim?“. Njihov rad i posvećenost pedagoga koji u njima rade pružaju osećaj spokoja roditeljima da su im deca dobro i sa dobrim ljudima. Srećom, sudeći po načinu na koji radi PU „Dečja radost“ roditelji iz Ćuprije nemaju razloga da brinu, a oni koji razmišljaju o potomstvu mogu biti uvereni da će njihovi mezimci biti u sigurnim rukama.