Vrapčanci obeležili oračku slavu Markovdan

Vrapčanci obeležili oračku slavu Markovdan

Tradicionalno godinama unazad Vrapčanci u Paraćinu okupljaju se svakog 8. maja kako bi obeležili i zajednički presekli kolač povodom oračke slave Markovdana. Sečenju kolača kao i uvek prethodi osvećivanje dva zapisa koji se nalaze nadomak dvorišta OŠ „Đura Jakšić“ i MZ Vrapčane.

Za vreme vladavine Turaka Srbi nisu smeli da se mole u crkvama i zato su to činili ispred drveća. To je bilo sveto drvo u kojem je bio upisan krst, pa se zvalo još i „zapis“. Ova stara tradicija se sačuvala do danas, te se u nekim mestima još uvek u drveće jednom godišnje urezuje krst i zaliva vinom. Ovakvo drvo je veoma važno za obeležavanje slave jer se na tom mestu čita molitva, nakon koje kreću litije. Za „zapis“ se uvek biralo rodno drvo, pa su u Srbiji to često šljive, kruške, ali i drvo hrasta.
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve 8. maj je Markovdan, dan posvećen svetom apostolu i jevanđelisti Marku. Markovdan je slava, a datum je obeležen podebljanom, crnom bojom. Sveti apostol Marko, jedan od četvorice jevanđelista, prvi je mučenik Aleksandrijske crkve. On je napisao sveto jevanđelje, koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. U Vrapčanu se ova slava slavi skoro sto godina, a i ako ju je nekada celo naselje proslavljalo, ovu tradiciju održava danas veoma mali broj ljudi.

Osim u Vrapčanu, ovaj svetac se tradicionalno obeležava i proslavlja i u Striži u kojoj se takođe nakon obilaska i čitanja  molitve kod zapisa, seče kolač.