Viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ u Despotovcu

Viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ u Despotovcu

Konjička nadmetanja, takmičenje u streličarstvu, turnir u mačevanju i mnoge druge igre karakeristične za srednji vek činile su program prvog po redu viteškog fetivala „Despot Stevan Lazarević“ koji je prethodnog vikenda održan u okolini Despotovca. Mnogobrojni učesnici iz različitih viteških udruženja kažu da im je veoma drago zato što je ovakav festival organizovan u ovom delu Srbije jer na taj način čuvamo tradiciju i istoriju od zaborava.

Ova manifestacija održana u Milivskoj klisuri okupila je osim stotinak učesnika iz cele Srbije i veliki broj posetilaca koji već godinama posećuju ovaj prirodni predeo koji je udaljen svega nekoliko kilomenara od Despotovca. Direktorka Javnog preduzeća Resavska pećina Ana Bogdanović kaže da je ovakav fetival veoma bitan za njihovu opštinu jer je kroz celokupan program moguće prikazati čime se narod služio u srednjovekovnoj Srbiji, ali i kako je izgledao život Despota Stefana Lazarevića po kome je festival i dobio ime.

Ovakvih festivala ima nekoliko na teritoriji Srbije, a viteških udruženja je sve više, kažu neki od učesnika. Emina Bektašević iz Svebor družine „Sveti knez Lazar“ kaže da se njeno interesovanje za ovakve festivale javilo odavno jer između ostalog veoma voli konje. Emina dodaje da joj učešće na ovakvim festivalima veoma znači.

Zlatko Marijanović predsednik opštine Despotovac kaže da je ovo prva manifestacija u njhovoj ličnoj organizaciji u Milivskoj klisuri, ali da su ranijih godina učestvovali u Višeškom fetivalu koji se održava u Manasiji, a nosioci festivala čiji je naziv „Just out“ su članovi udruženja „Beli orlovi“.

Opština Despotovac obiluje prirodnim lepotama koje su veoma pogodne za turiste, a ono čime se najviše meštani ponose su Manasija i Resavska pećina. Čitavo područje koje okružuje Despotovac je idealno za posetioce koji žele da se odmore i uživaju u nesvakidašnjim prirodnim lepotama i upoznaju kulturna dobra i istoriju ovog kraja.

Ovaj festival održan u okviru „Dana srpskog duhovnog preobraženja“, ima dugu tradiciju i svake godine okuplja sve više turista i učesnika. Organizatori poručuju da će se i narednih godina truditi da ispune očekivanja meštana Despotovca, ali i onih koji dolaze da uživaju u prirodi i srednjevekovnim igrama.