Više od 70 izlagača na 11. po redu Salonu vina u Paraćinu

Više od 70 izlagača na 11. po redu Salonu vina u Paraćinu

Vinarija „Živković“ iz Tršcaapsolutni je pobednik11. po redu tradicionalnog Salona vina koji je prethodnog vikenda održan u Hotelu Petrus sa vinom„Crvena kap“ sorte Prokupac. Ova mala porodična vinarija godišnje proizvede deset hiljada litara vina, a njen predstavnik Predrag Živković kaže da su upornost i predan rad ključ uspeha napretka ove vinarije.

Osimpobedničkog vina, posetioci su imali priliku da probaju razna bela, crvena, roze, orandž i penušava vina, a veliki broj simpatija i priznanja za najkvalitetnije vino osvijile su paraćinske vinarije Ralević i Dremina.

Velika ponuda, brojni izlagači i sjajna atmosfera obeležili su ovogodišnju vinsku manifestaciju u Paraćinu koja je okupila veliki broj izlagača osim iz Srbije, i iz Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske. Stručni žiri ocenjivao je 64 uzorka vina od 70 pristiglih i to tri autohtone vrste.

Osim različitih sorti vina svi prisutni imali su priliku da probaju suhomesnate proizvode i sireve kao i rakiju iz paraćinskog poljoprivrednog gazdinstva „Grujić“.

Vladan Vučković, direktor TO Paraćin kaže da je kapacitet izlagača i posetioca iz godine u godinu sve veći. On dodaje da mu je posebno drago zato što su i vinski proizvođači iz okolnih država zainteresovani za ovu tradicionalnu paraćinsku manifestaciju.

Zoran Živković, veliki vinski majstor Vinskog viteškog reda „Steva Pisar 1805“ kaže da je prethodna sezona bila veoma izazovna za proizvođače vina sa našeg podneblja, te da su vinogradari ulagali dosta napora kako bi proizveli dobro vino.

Jedanaesti Salon vina koga zajednički organizuju Turistička organizacija Paraćin i Vinski viteški red „Steva Pisar 1805“otvorio je Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin koji je zaključio da je uprkos ograničenom broju izlagača, sala Hotela Petrus bila mala što samo govori o kvalitetu manifestacije.

Opština Paraćin napreduje kada je u pitanju proizvodnja vina i negovanje tradicije vinogradarstva. U prilog tome idu i tri vinske manifestacije koje se organizuju u opštini, a to su letnja Vinska promenada, Salon vina i  Dani vina u Trešnjevici, manifestacija čiji je cilj promocija malih porodičnih vinarija.