Veliki folklorni koncert povodom 1. godišnjice KUD-a „Car Dušan“

Veliki folklorni koncert povodom 1. godišnjice KUD-a „Car Dušan“

Pesmom, igrom i dobrim raspoloženjem u sali paraćinskog Pozorišta u utorak uveče obeležena je prva godišnjica Kulturno – umetničkog društva „Car Dušan“. U ovom društvu nastalom pre godinu dana igra veliki broj dece raspoređenih u tri grupe, a svako od njih publici se predstavio sa jednom od uvežbanih igara.

Razlog osnivanja društva bilo je veliko interesovanje dece ka ovoj srpskoj tradicionalnoj igri, kaže Marija Blagojević predsednica KUD-a „Car Dušan“. Ona dodaje da kako bi ispunili njihove želje, u saradnji sa nihovim roditeljima donesena je odluka da oformi jedno novo društvo kako bi njihova deca imala gde da treniraju i da stvaraju početke.

S obzirom na to da je folklor poslednjih godina u ekspanziji i da sve više ima društva kao i dece koja pokazuju interesovanje za njega nas je zanimalo šta je to što mališane danas privlači ka igri.

Kako bi upotpunili celokupan utisak večeri Kulturno – umetničkom društvu „Car Dušan“ su se na sceni pridružili i članovi KUD-a „Spasovdanski vez“, „Zora“, „Jasenica“ i „Sveti Nikola“. Članovi Kulturno – umetničkog društva „Spasovdanski vez“ publici su se predstavili sa dve koreografije Desanke Desić Đorđević, odnosno Vlaškim i Igrama iz Šumadije. S obzirom na to da su spasovdanci jedno od najdugotrajnijih društava na sceni, Aleksandar Mihajlović, predsednik ovog društva poželeo im je istrajnost i uporan rad u narednim godinama.

Relativno mlado Kulturno – umetničko društvo „Sveti Nikola“ iz Svojnova rado je viđen gost na mnogim nastupima i podrška svim kolegama, a posebno im je veliko zadovoljstvo biti deo obeležavanja ove godišnjice, kaže njihova rukovoditeljka Aleksandra Marijanović. Mlađi ansaml se ovom prilikom paraćinskoj publici predstavio Vlaškim igrama, a Marijanovićeva ističe da je ljubav kanarodnoj tradiciji presudan faktor ka uspehu.

Ovaj događaj okupio veliki broj Paraćinaca, prijatelja i simpatizera narodnih igara koji su u prepunoj sali paraćinskog Pozorišta sa nestrpljenjem čekali početak nastupa koji je bio zakazan za 18 časova.